Početna strana

 

Regularna Velika Loza Srbije
   

 

 

Arhiva vesti - 6008. (2008)

 

 

 

 

 

 

Poseta loži „Quatour Coronati” u Zagrebu

 

Dana 8. novembra 2008. g.i.s, grupa od dvanaest braće iz Srbije je boravila u Zagrebu na svečanom radu lože Quatour Coronati.

Na radu je bio promovisan godišnjak, Tablinium br. 5, u kojem je objavljen rad brata iz naše lože pod nazivom „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1945-1980”, na srpskom i engleskom jeziku. Nakon uvodnih radova izvršen je svečani prijem novog člana iz Srbije.

 

 

 

 

 

Bratimljenje sa ložom “Galilee” iz Nazareta

 

„Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.

Nemoj imati drugih bogova uz mene.“ (Stari Zavet)

 

Vođena idejom širenja bratskog lanca, grupa naše braće (i sestara) se obrela poslednjeg dana novembra u Izraelu. Dugo planirana i pripremana svečanost bratimljenja loža br. 31 Galilee iz Nazareta i br.6 Mitropolit Stratimirović iz Novog Sada se dogodila 1. decembra ove godine. U Nazaretu, u hramu, skupilo se osamdesetak braće.

Od domaćina, predvođeni NVM, budućim NVM te VO Velike lože Izraela, bilo je i desetak starešina drugih loža VLI te sva braća lože Galilee, na čelu sa starešinom i promoterom ovog celog događaja.

Iz naše obedijencije bilo je prisutno trinaestoro braća iz lože Mitropolit Stratimirović te braća iz loža Libertas, Vajfert i Šumadija.

Na istoku, razvijene su zastave zemlje domaćina i države Srbije. U toj svečanoj atmosferi potpisana je deklaracija o bratimljenju te podeljene značke braći pobratimljenih loža. Tako su obe lože su postale bogatije za dvadesetak članova. Uvaženi starešina naše lože je preuzevši vođenje rada pozdravio svu braću, zahvalio na gostoprimstvu i poželeo da se zajedničko delovanje loža nastavi istim intenzitetom i kod nas.

Na kraju je NVM VL države Izrael biranim rečima naglasio da je ovo istorijski trenutak za SZ u Izraelu. Na Beloj trpezi razmenjene su zdravice i pozdravi te se ovaj deo druženja završio u dobrom raspoloženju i komukacijama.

Narednih dana braća su posetili Veliku Ložu u Tel Avivu, gde ih je primio Veliki Sekretar i proveo kroz prostorije VL sa dva hrama, bibliotekom i ostalim sadržajima. Sva braća su dobila jubilarne kecelje VLI, kao i njihovu publikaciju.

Tokom sledećih dana, grupa naše braće i sestara je učestvovala u nezaboravnom obilasku zemlje, posebno svetih mesta. Neverovatnom snagom, voljom i akcijom braće u vrlo intenzivnom programu, naša grupa je uspela videti nezaboravna mesta i predele vezane za prošlost naše civilizacije.

Sumirajući viđeno, nanovo se nameće konstatacija da je jedan od najznačajnijih suština SZ stvaranje kontakata i njihovo učvršćavanje. Na rastanku poručili smo im:

 

ŠALOM U SRBIJI !

 

 

 

 

 

Poseta loži „Güzellik” br. 132 u Istanbulu – Velika Loža Turske

 

Prilikom boravka u Istanbulu dvojica braće iz naše lože posetili su Ložu Güzellik dana 15. maja 2008. godine.

Loža Güzellik ima 50 braće i postoji oko 25 godina. Toga dana radu su prisustvovala 35 brata. Ritual je Emulacija sa elementima starog Škotskog rituala, (Turski ritual).

Na radu su naša braća srdačno pozdravljena i domaćini su se zahvalili na poseti njihove lože.

Bio je to jedan vrlo lep doživljaj, posebno zbog velike srdačnosti sve braće, što je već i ranije doživljeno kako u Istanbulu tako i u Antaliji.

 

 

 

 

 

Učešće na internacionalnom simpozijumu „Quatour Coronati” u Beču

 

Na poziv U.St. Br:. H. K. učestvovali smo na Internacionalnom simpozijumu Quatour Coronati u Beču koji je održan od 18. do 20. aprila 2008. godine. 

Simpozijum je održan pod pokroviteljtsvom VL Austrije a u organizaciji 'Quatuor Coronati', Beč i 'Quatuor Coronati', Bayreuth iz Nemačke i na njemu je uzelo učešća i dvoje braće iz Srbije. 

Tema simpozijuma je bila: „Slobodno zidarstvo od 1945. do 1950. godine”. 

Na simpozijumu su učestvovali članovi QC loža iz Austrije, Nemačke, Norveške, Letonije, Italije, Luxemburga, Holandije, Švajcarske, Belgije, Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske i Srbije. 

Rad je vođen u panelima gde su sve prisutne delegacije iz obedijencija predstavljali svoje crteže. Prvi susret je bio 18. aprila na zajedničkoj večeri a zvaničan rad je otvoren sutradan, konferencijskim radom koji je otvorio NVM VL Austrije. 

Crtež o SZ posle Drugog svetskog rata u Srbiji je pročitao brat iz Srbije na kraju prepodnevne sesije. Posle popodnevne sesije održan je ritualni rad.

 

 

 

 

 

Poseta loži „Günes” br. 159, Antalija - Velika loža Turske

 

Prilikom boravka u Antaliji (Turska) dvojica naših članova su posetili ložu Günes, na radu dana 10. januara 2008. godine.

Loža radi u svojoj zgradi u predgrađu Antalije. Zgradu su gradili pre osam godina, namenski. U suterenu je izgrađen hram, izvanredne arhitekture i savršeno uređen, sa kapacitetom od oko 60 mesta. Sa boka zgrade je stepenište, uzano i ruralno izvedeno sa 33 stepenika koje vodi ka suterenu.

Loža postoji osam godina. Druga loža je loža „Antalya” osnovana pre 30 godina. 

Na radu su naša braća srdačno pozdravljena a posle rada je održana večera na kome je bila živa rasprava o pročitanom radu na temu: „Nezabeleženi masonski običaji”. 

Poseban doživljaj i kuriozum je bilo prisustvo brata koji ima 95 godina, a Slododan Zidar je 60 godina!

 

 

 

 

<< Arhiva vesti