Početna strana

 

Regularna Velika Loza Srbije
   

 

 

Arhiva vesti - 6009. (2009)

 

 

 

 

 

 

ZIMSKA SKUPŠTINA RVLS

 

 

26. decembra 2009. godine je u Novom Sadu, u organizaciji naše lože, održana zimska Skupština RVLS. U radnoj atmosferi i u prisustvu preko 130 braće, Skupština je obavila sve predviđene aktivnosti.

Isti dan popodne, na istom mestu, svečani rad je održala loža „St John“ koja radi na engleskom jeziku. Uz prisustvo braće iz Engleske, izvršena je instalacija novog Starešine.

Nakon rada, svi prisutni su se okupili na svečanoj večeri.

 

 

 

 

 

BORAVAK NAŠE BRAĆE I SESTARA U IZRAELU

 

 

U periodu od 2. do 9. decembra 6009. g.i.s. ponovo je veća grupa naše braće i sestara boravila u Izraelu. Desetorica braće sa sestrama, predvođene Starešinom naše, lože bratom A.K, boravili su u poseti bratskoj loži Galilee u Nazaretu. Sa nama su bili i naša braća iz L:. Alkotaš-Stvaranje, Đ.Vajfert, St.John te jedan brat-gost iz Australije.

 

Dana 3. decembra, naveče u 19.30 sati i uz prisustvo Uvaženih gostiju domaćina i to:

- MW Bro Yehoshua – Shuki SHAMIR - NVM,

- MW Bro Itzhak ZINO - Prethodni NVM,

- MW Bro Sami RAPHAELI - Bivši NVM,

- RW Bro Nadim E. MANSOUR - Zamenik NVM,

- RW Bro Jeffrey ADLER – Pretshodni Asistent NVM,

- RW Bro Mordechay ZWIRN - Prvi Veliki Nadzornik,

- RW Bro Ernest LEB – Drugi Veliki Nadzornik,

- RW Bro Josef LAVI – Veliki Milosrdnik,

održan je svečani zajednički rad dve pobratimljene lože.

 

U svečanoj atmosferi, uz prisustvo pedesetak braće, domaćini su otvorili rad, pozdravili nas i zahvalili se na našem prisutvu. Poseban svečani trenutak je bilo dodeljivanje zvanja RW Bro i Počasnog starešine L:. Galilee braći Ernestu Lebu, Drugom Velikom Nadzorniku VLI, bratu Samiru Farranu bivšem starešini L:. Galilee te bratu J.Š., Besedniku naše lože. Posle ceremonije i uručenja diploma, rad je nastavio U.St. L.M.Stratimirović, brat A.K. Posle obraćanja domaćinu, pozvao je našeg brata učenika F.V. da održi svoj Nacrt. Brat je u svom veoma nadahnutom govoru, na izvarednom engleskom jeziku, izneo svoja osećanja i doživljaje povodom prijema u našu ložu. Rad je prihvaćen sa velikim oduševljenjem.

U ime RVLS visoke goste i domaćine je pozdravio ZVM Br J.Š, a u ime L.M.Stratimirović pozdrave je preneo Starešina Br. A.K. i predao prigodne poklone. Posle rada je održana Bela trpeza sa sestrama gde se prisno druženje nastavilo.

Preostale dane je grupa provela u obilasku zemlje i druzenju sa braćom i sestrama. Obišli su sever zemlje, Jerusalim, Betlehem, Jerihon, Mrtvo More, Masadu.

 

Još jedna vrlo uspela poseta bratskoj loži, i obedijenciji gde smo vrlo uvaženi, poštovani i dobrodošli. Još jednom se dokazala jaka i čvrsta bratska veza između naše dve obedijencije.

 

 

 

 

 

IZVEŠTAJ O POSETI RADU LOŽE EGYENLŐSÉG U BUDIMPEŠTI

SIMBOLIČKA VELIKA LOŽA MAĐARSKE

 

 

Povodom proslave dvadeset godina ponovnog unošenja svetla u Ložu Egyenloseg Or:. Budimpešta, gde je dvojni član, naš Br. J.Š. je prisustvovao svečanom radu 14. novembra 6009. godine. Radu su prisustvovala i braća iz Lože Gleichheit iz VL Austrije, lože pobratima, te delegacija VL Slovačke.

Rad je posvećen jubileju, te je pročitan crtež o događanjima koja su prethodila obnovi rada lože novembra 5989. godine.

 

Prenete su čestitke i pozdravi NVM RVLS Br.P.K. povodom ovog svečanog jubileja, kao i sve braće iz RVLS i predat prigodan poklon. U ime U.St. lože Mitropolit Stratimirović su pozvana sva braća iz Mađarske da nam se opet pridruže našoj proslavi koja će se održati u januaru 6010. godine u Novom Sadu.

 

 

 

 

 

IZVEŠTAJ O PRISUSTVU NA RADU L:. QUATOUR CORONATI U Or:. ZAGREB

 

Dana 6. novembra 6009. g.i.s. Starešina lože Mitropolit Stratimirović i jedan naš brat boravili su u Zagrebu na svečanom radu L:. Quatour Coronati.

Na radu je bio promovisan godišnjak "Tablinium" br. 6, koji izlazi iz štampe krajem godine, a u kojem će biti objavljen plan Br:. J.Š. o istoriji Slobodnih Zidara u Novom Sadu i lože Mitropolit Stratimirović.

Na radu je izvršen svečani prijem novih članova i zagrebačke i riječke lože.

Priliku smo iskoristili za razgovore sa braćom sa kojima već duže vreme održavamo vrlo bliske kontakte. U tom smislu je načelno dogovoreno da se na proleće održi jedan rad u Srbiji, posebno ceneći da su već trojica braća iz RVLS članovi lože Quatour Coronati u Zagrebu.

Posebno su pozdravljena braća iz RVLS i naglašeno je da smo uvek dobrodišli.

U ime RVLS i lože Mitropolit Stratimirović pozdrave je preneo naš Starešina A.K. i predao prigodne poklone.

 

 

 

 

 

UČEŠĆE NA ČETVRTOM SUSRETU LOŽA PODUNAVSKIH ZEMALJA,

ODRŽANOM U ROUSSE, BUGARSKA, OD 17-21. SEPTEMBRA 6009. GODINE

 

 

Član naše lože Br. J.Š. boravio je u mestu Rousse, Bugarska, od 18. do 20. septembra 6009. godine na Četvrtom susretu Loža Podunavskih zemalja.

 

Organizator je bila loža "Balkanska zvezda" iz Orijenta Rousse. Na susretu su učestvovala braća iz: Nemačke, Austrije, Slovačke, Srbije, Rumunije i više loža iz Bugarske. Zastupljene su bile i VL Hrvatske i SVL Mađarske.

 

U izvanrednoj organizaciji domaćina u subotu, 19. septembra, u Kamernoj sali gradskog teatra, održan je svečani ritualni rad. Pročitana su tri rada braće iz Nemačke i Bugarske o značaju ovih susreta i povezivanju braće iz podunavskih zemalja. Tokom celog susreta, radovima je bio prisutan i NVM UVL Bugarske Br.G.V. Rad je protekao u izvanrednom tonu, besprekornoj organizaciji i bratskoj ljubavi. Prisustvu predstavnika RVL Srbije je data veoma velika važnost i zahvalnost.

Isti dan je otvorena i umetnička izložba slika i skulptura umetnika masona iz Austrije i Bugarske u foajeu Gradskog teatra, a uveče je održan veoma uspeli koncert Filharmonijskog orkestra grada Rousse. Na programu su bila dela kompozitora masona. Iz poštovanja prema nama, izvedena je i jedna kompozicija srpskog autora! Pevala je solistkinja, sestra iz Austrije.

U nedelju, 20. septembra je održan ritualni rad u objektu lože "Balkanska zvezda" sa inicijacijom, koji je protekao u izvanrednom duhu.

Opšti utisak je vrlo dobar, organizacija odlična a uvažavanje RVLS na zavidnoj visini.

 

 

 

 

 

OTVARANJE MASONSKE GODINE
6009/6010

 

U organizaciji Velike Lože RVLS, svečanim radom je, u subotu 12. septembra 6009. godine u Subotici, otvorena nova masonska godina 6009-6010. U prepodnevnim časovima je održana sednica LVO i VV na kojima su razmotrena aktualna pitanja, te je u 15 sati otpočeo ritualni rad koji je vodio NVM Br. P.K.

 

Ceo događaj je imao svečani ton, jer je istovremeno obeležen početak proslave 100-te godišnjice unošenja svetla u ložu Alkotás-Stvaranje u Subotici. Na radu je Br.E.T. član lože Deak iz Budimpešte a istovremeno i dvojni član u našoj loži, pročitao svoj rad o osnivanju lože slavljenika. Uz muzičku pratnju gosta iz Budimpešte, na ritualnom radu su podeljene dozvole za rad naših loža u ovoj godini.

Nakon rada, na Paliću je nastavljeno druženje uz Belu trpezu

 

 

 

 

 

POSETA LOŽI HELIKON U BEČU

 

Na poziv U.St. lože Helikon iz Beča, član naše lože Br. J.Š. je boravio na njihovom radu 31. marta 6009. godine. Tom prilikom je pročitao svoj rad: Slobodno zidarstvo u Srbiji od nastanka do današnjih dana.

 

Događaj je praćen sa velikim interesovanjem i učvrstio je naše kontakte sa tom ložom. U diskusiji koja je sledila nakon rada najavljena je poseta veće grupe braće našoj loži na jesen ove godine.

 

 

 

 

 

POSETA BRAĆE I SESTARA IZ STRANIH OBEDIJENCIJA

 

Dana 4. juna 2009. godine naša loža je imala veliko zadovoljstvo da ugosti braću i sestre, njih dvadeset i dvoje, iz pobratimljene lože br. 31 Galilee iz Nazareta, Izrael. Bila je to uistinu, uzvratna poseta našoj loži posle bratimljenja koje je upriličeno 1. decembra prošle godine u Nazaretu. Delegaciju je predvodio Drugi Veliki Nadzornik Velike Lože države Izrael.

Istoga dana, stiglo je i devetoro braća i sestara iz lože Horea iz Bistrice, Rumunija. Delegaciju je predvodio Zamenik Velikog Majstora Velike Nacionalne Lože Rumunije. Među braćom su bili i starešine loža iz Temišvara, Sibiua i Kluža. Sa ložom Horea su završene oficijelne pripreme za bratimljenje.

Prvoga dana, 5. juna, u našoj loži je održan svečani rad sa svim gostima iz inostranstva, iz naših sestrinskih loža i naravno članovima naše lože. Pred oko devedesetoro braće obavljen je prijem jednog našeg molioca kao i afilacija brata u ložu Galilee. Dodeljenje su Zlatne značke naše lože promoteru iz Nazareta, R.W.B. Samiru Farranu i starešini lože Galilee W.B. Naeemu Odeh. Sva braća iz Izraela su dobila certifikat o počasnom članstvu u loži Mitropolit Stratimirović.

Na kraju rada, kako je to i uobičajeno, pozdravne govore su održali braća iz Izraela i Rumunije. Tom prilikom je istaknuto veliko zadovoljstvo da se i na ovaj način bratski lanac širi, da se veze učvršćuju i braća povezuju. Razmenjeni su i pokloni i naglašena želja i zajednička namera da se ovakvi skupovi održavaju stalno. Vredno je istaći, da je zalaganjem jedne grupe naše braće, rad održan u jednom ad hoc prostoru, koji je bio savršeno pripremljen i opremljen za rad.

U subotu, 6. juna, svi gosti sa domaćinima su boravili u Beogradu gde su braća prisustvovala svečanoj Skupštini Regularne Velike Lože Srbije. Rad je bio posebno svečan povodom 90. godišnjice kontinuiteta Velike Lože u Srbiji. Prisustvovalo mu je preko 350 braće, od kojih oko 150 iz inostranstva. Zakletvu su položili novi Veliki Majstor i Veliki Oficiri, među kojima i jedan brat iz naše lože.

Sledeća tri dana gosti su sa domaćinima obišli i upoznali naš grad, Sremske Karlovce, Carsku Baru, Bač, Bođane i još mnoga mesta naše domovine. Svako veče je proteklo u druženju sa domaćinima, dobrom raspoloženju i bratskoj ljubavi.

Ova prilika je iskorišćena da tri lože, Mitropolit Stratimirović, Galilee i Horea, utvrde zajednički trojni rad kojom prilikom bi se potpisale povelje o bratimljenju te se time stvorio TRIAD tri lože. Za mesto tog događaja je izabran Nazaret a za vreme, novembar ove godine. Takođe iskazana je namera da se nakon bratimljenja susreti sve tri lože održavaju svake godine.

 

Kao rezime: ovo je bio događaj koji će se pamtiti!

 

 

 

 

 

UNOŠENJE SVETLA U VELIKU LOŽU SLOVAČKE

 

21. marta 2009. godine grupa braće iz naše lože je prisustvovala unošenju svetla u novu Veliku Ložu Slovačke u Bratislavi.

Rad je bio vrlo svečan uz prisustvo visokih delegacija iz više od dvadeset zemalja. Svečani deo rada su vodili VM UVL Nemačke, VL Austrije i VL Češke.

Poseta desetak naše braće ovoj svečanosti u mnogome je doprinela širenju kontakata i učvršćavanju veza među našim organizacijama. Tim više, što je značajan član VL Slovačke ujedno i dvojni član u našoj loži.

 

 

 

 

 

POSETA LOŽI "ZUR WAHRHEIT" I "SUSRETU PODUNAVSKIH LOŽA" U BEČU

 

Na poziv lože "Zur Wahrheit" iz Beča, trineastoro braće je boravilo u Beču od 23. do 25. januara 2009. godine.

Skup je započet u petak 23. januara, a nastavljen u subotu uz RR sa inicijacijom uz prisustvo oko 200 braće. Prisutni su takođe bili NVM Austrije i NVM RVLS. Nakon rada organizovano je malterisanje u srdačnoj atmosferi i bratske razgovore.

U nedelju 25. je počeo 3. susret "Podunavskih loža" u velikom hramu VLA. Održani su referati sa sledećim temama: "Ekonomska kriza i slobodno zidarstvo", "Ekonomska kriza i slobodni zidar kao slobodan čovek na dobrom glasu" i "Ekonomska kriza - Slobodno Zidarstvo kao sistem".

Na ovom skupu bila su prisutna braća iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Sledeći susret podunavskih loža je zakazan za septembar 2009. u Bugarskoj.

 

 

 

 

<< Arhiva vesti