Početna strana

 

Regularna Velika Loza Srbije
   

 

 

Vesti iz rada lože

 

 

 

 

 

IZVEŠTAJ O SVEČANOM RADU LOŽE „EURÓPA AKÁCA A MÁTRAALJÁN - AKACIAE EUROPAE IN SINU MATRA“

SIMBOLIČKA VELIKA LOŽA MAĐARSKE, ODRŽANOG U GYÖNGYÖS-U, 13. NOVEMBRA 6010. G.I.S.

 

Na poziv Uvaženog Starešine lože „Európa akáca a Mátraalján - AKACIAE EUROPAE IN SINU MATRA“ Br.E.T, koja radi pod zaštitom Simboličke Velike Lože Mađarske boravila je grupa od osmoro braće iz RVLS na svečanom radu u Orijentu Gyöngyös - Farkasmály. Ova loža nastavlja tradiciju lože koja je osnovana na istom mestu 5786. godine! Svečani rad je održan u subotu, 13. novembra, sa početkom u 12 sati. Uz prisustvo sve braće lože domaćina, kao i Velikog Besednika SVLM te ranijeg NVM SVLM Br. J.O, održan je jedan izuzetno lep i pripremljen ritualni rad. Posebna specifičnost ovog rada je bila afilacija dvojice braće u dvojno članstvo lože domaćina. Jedan od te braće je naš Br:. A.I. član L. „Stvaranje – Alkotaš“ iz Or. Subotice. U drugom delu rada braća su predstavila simboliku na njihovoj kecelji, koja je reprint originala iz kraja XVIII veka.
Pre zatvaranja, prisutne je u ime delegacije iz RVLS i NVM BR. P.K. pozdravio Br:. J.Š. i istakao da se ovakvim događanjima još više jača lanac koji već postoji između naše dve obedijencije. Pozdravne govore
su održali i U.St. lože „Stvaranje – Alkotaš“ Br. B.R. kao i zastupnik U.St. lože „Mitropolit Stratimirović“ Br. I.M. Obojica su predali prigodan poklon
.
Posle rada održana je Bela trpeza. Posebno se treba naglasiti lepota i specifičnost ambijenta u kojem je održan i ritualni rad i bela trpeza.

 

 

 

 

 

SVEČANA PROSLAVA 125. GODIŠNJICE LOŽE "DEAK FERENC"

SIMBOLIČKA VELIKA LOŽA MAĐARSKE, BUDIMPEŠTA

 

Naš predstavnik Br. J.Š. je boravio u Budimpešti od 30-31. oktobra 6010. godine na proslavi 125. godišnjice unošenja svetla u Ložu „Deak Ferenc“, koja radi pod zaštitom Simboličke Velike Lože Mađarske.

Prisutne su bile delegacije Velikih loža Austrije, Rumunije, Nemačke, Slovenije, Češke, Slovačke, Ukrajine, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Moldavije, predstavnik iz Vašingtona te RVLS. Među prisutnima je bilo čak deset Velikih Majstora!

Svečanost je počela u subotu, 30. oktobra, u Budimpešti, gde je pre podne održan kratak simpozijum sa temom: Dobrotvorni rad u SZ. Isti dan posle podne je održan Svečani RR na 1. stepenu. Loža domaćin je na vrlo impresivan način upoznala braću o istoriji, uslovima nastanka i razvoja lože. Na RR-u je prisustvovalo oko 130 braće.

Naš predstavnik je u ime NVM i RVLS-a, čestitao jubilej i pozdravio sve uvažene goste. Nakon rada, održana je svečana večera sa sestrama gde su izgovorene zdravice. Veče je nastavljeno u prijatnoj atmosferi, uz izvanredne kontakte sa braćom iz više obedijencija.

Sutradan, u nedelju 31. oktobra, je održan neformalni skup – razgovor svih prisutnih VM. Razgovaralo se o bitnim temama za sve obedijencije: o brojnosti, problemima, komunikacijama, pojavama neregularnih skupina i drugo.

Opšti utisak o prolsavi je izvanredan. Organizacija je bila odlična a uvažavanje RVLS, kao i uvek, na zavidnoj visini.

 

 

 

 

 

SVEČANA PROSLAVA 15. GODIŠNJICE

VELIKE LOŽE RUSIJE

 

U Moskvi je od 2. do 4. jula održana proslava 15. godišnjice Velike Lože Rusije. Svečanosti su prisustvovali predstavnici i delegacije stranih obedijencija i to: UVL Nemačke – NVM, VL Austrije – NVM, VL Indije - NVM, VNL Rumunije - ZNVM, VL Turske – VS, VL Jermenije – NVM, VL Estonije, VL Litvanije, VL Crne Gore, VL Ukrajine, RVL Srbije te delegacija DPR Memfis i Misraim iz Italije i Rumunije. Svečanosti je prisustvovao i Br. Thomas W. Jackson.

Svečanost je počela u petak 2. jula, sa prijemom koji je priredio NVM VL Rusije. Prijem je priređen u vrlo prijatnoj i bratskoj atmosferi na brodu koji je plovio rekom Moskvom.

Sutradan, u subotu 3. jula, održana je Svečana Skupština VL Rusije, radom na kojem je inaugurisan NVM kao i tim Velikih Oficira.

Kraći referat o istoriji VL Rusije  je održao NVM, nakon čega su pozdravne govore održale sve prisutne delegacije. U ime RVLS i NVM naš Br:. J.Š. je pozdravio skup, čestitao na godišnjici i dosadašnjem uspešnom radu, te predao prigodan poklon.

Uveče, u istoj dvorani, uz odličnu organizaciju, sakupila su se sva braća i sestre iz inostranstva i oko 50 braće i sestara domaćina. Uz svečanu večeru i druženje veče je proteklo u prijatnoj atmosferi.

 

 

 

 

 

IZVEŠTAJ O POSETI V.L. HRVATSKE

 

Na poziv NVM VLH Br:. D.K. u poseti V.L.H. u Zagrebu je boravilo, dana 29. maja 6010. godine desetoro braće iz loža "Mitropolit Stratimirović", "Dunav" i "Đorđe Vajfert". Cilj posete je bila inicijacija petanest molioca u lože pod zaštitom V.L.H, a rad se održao u dvorcu „Gjalski“ u Zaboku.

Ritualni rad je počeo u 11,30 sati uz prisustvo NVM VLH Br:. D.K. i vodio ga je starešina lože "Grof Ivan Drašković" Br:. M.B. sa oficirskim timom.

Prisustvovali smo vrlo interesantnom ritualu zajedničkog prijema uz izvanredno i poučno vođenje instrukcije Pripremajućeg majstora!

Prisutne je u ime NVM RVLS Br:. P.K. i ostale braće iz Srbije pozdravio ZVM Br:. J.Š. kojom prilikom je čestitao na obavljenom poslu i predao značku RVLS na dar. Naglasio je želju i nadu da ćemo se i dalje često sretati kako kod njih tako i kod nas.

Nakon rada organizovana je bela trpeza u dvorcu, koja je protekla u bratskom razgovoru sa braćom iz Zagreba, Rijeke i Varaždina.

I ovom prilikom su ojačane veze sa braćom sa kojima RVLS održava vrlo bliske kontakte.

 

 

 

 

 

MANIFESTACIJA „TEMIŠVARSKO PROLEĆE”

TEMIŠVAR, 14. - 15. MAJA 6010. GODINE

 

Na poziv organizatora, član naše lože Br:. J.Š. je sa petoricom braće iz Beograda boravio u Temišvaru, od 14. do 16. maja 6010. godine na četvrtoj, tradicionalnoj, manifestaciji „Temišvarsko proleće“.

Organizator je bila Velika Nacionalna Loža Rumunije i lože iz Orijenta Temišvar. Pored NVM VNL Rumunije Br:. Eugen Ovidiu Chirovici, Velikih oficira, starešina loža, na susretu su učestvovale i delegacije iz SVL Mađarske na čelu sa NVM Br:. A.S, RVL Srbije na čelu sa ZVM Br:. J.Š. , kao i jedan brat iz VL "Alpina" Švajcarska.

Program je počeo u petak ritualnim radom, unošenjem svetla u ložu "Tri bela lilioma", prvu ložu u VNL Rumunije koja će raditi na mađarskom jeziku!

Na izvanrednom ritualnom radu inaugurisan je prvi starešina lože sa oficirskim timom. Saopštena je odluka VL VNLR kojom se daje dozvola za formiranje lože na mađarskom, nemačkom i srpskom jeziku!

U subotu pre podne je počeo simpozijum "Evropske humanističke i viteške tradicije – Istorija ili sadašnjost". Pored šest radova, pročitan je i rad našeg Br:. S.S. o Mihajlu Pupinu.

Nakon toga, održan je svečani ritualni rad gde su, pored pozdravnih reči domaćina i dva rada, skup pozdravili i gosti. U ime RVLS i NVM Br:. P.K. upućene su čestitke za odličnu organizaciju i značaj ovog susreta.

Prisustvu predstavnika RVL Srbije je data veoma velika važnost i zahvalnost. Posebno je vredno hvale gostoprimstvo i trud naše srpske braće iz Temišvara.

 

I ovom prilikom su ojačane veze sa braćom sa kojima RVLS održava vrlo bliske kontakte.

 

 

 

 

 

UČEŠĆE NA DRUGOM EVROPSKOM SUSRETU

QUATUOR CORONATI LOŽA U Or:. PERUĐA, ITALIJA

“Second European Meeting of Masonic Studies”

 

Na poziv U. St. L. QUATUOR CORONATI N°1166 – Or:. Peruđa, član naše lože Br:. J.Š. je učestvovao na “Drugom evropskom susretu loža Quatuor Coronati”, održanom od 7. do 9. maja 6010. godine u Peruđi. Susret je održan pod pokroviteljtsvom Grande Oriente di Italia.

Tema simpozijuma je bila: Prosvećenje i Slobodno zidarstvo nije uvek paralelan tok. (Kratak prikaz prosvećenja u 18. veku u svetlu istorijskih, društvenih i političkih tradicija svake zemlje). 

Na simpozijumu su učestvovali članovi QC loža iz Austrije, Nemačke, Francuske, Italije, Španije, Švajcarske, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Susretu je prisustvovao i predsednik lože Quatuor Coronati No. 2076 (United Grand Lodge of England) kao i Br:. iz Škotske.

Zvaničan rad je otvoren 8. maja u 10 sati, konferencijskim radom u svečanoj Sali Gradske kuće u Peruđi i uz prisustvo V.M.G.O.I. Br:. Gustava Raffi-ja.

U prvom delu konferencije su čitani radovi, po zemljama, sa zadatom temom. Tako je pročitan i rad na temu „Istorija srpske masonerije od XVIII veka do 1940“.

Posle podne, u 17,30h, je održan ritualni rad na 1˚, u novom, izvanredno uređenom hramu, gde je naš predstavnik pozdravio sve prisutneu ime N.V.M. Br:. P.K. i sve braće iz Srbije i predao prigodan poklon. 

I ovom prilikom su ojačane veze sa braćom sa kojima RVLS održava vrlo bliske kontakte.

 

 

 

 

 

UNETO SVETLO U L:. SEVEROZAPADNE BOSNE BIHAĆ-BANJA LUKA

U Or:. BANJA LUKA

 

Dana 20. marta 6010. g.i.s. na svečanom radu – uneto je svetlo u deputatsku L:. Severozapadne Bosne, Bihać-Banja Luka u Or. Banja Luka. 

U prostoru svoga Hrama, u novu ložu VL BH, svetlo je uneo NVM VL BH Br. E. D.. Prisutni su bili, pored članova loža VLBH i VO i gosti iz VL Austrije, iz VL Hrvatske i iz Regularne Velike Lože Srbije.

Ova loža je, za sada, deputatska i radiće naizmenično u Banja Luci i Bihaću. Zbog toga su inaugurisana dvojica U. Starešina i dva Oficirska tima.

U vrlo dostojanstvoj atmosferi nakon obavljenog osvećenja lože, domaćine su pozdravili svi gosti i predali prigodne simbolične poklone.

U ime RVLS pozdrave je preneo Starešinama lože kao i NVM, član naše lože Br:. J.Š. i predao prigodne poklone.

Ovaj značajan događaj će doprineti jačanju našeg bratskog lanca, odnosa mežu obedijencijama a posebno ložama.

 

 

 

 

 

SVEČANA PROSLAVA GODIŠNJICE I SESTRINSKI RAD

LOŽE MITROPOLIT STRATIMIROVIĆ

 

Dana 9. januara 6010. godine održan je tradicionalni, Svečani rad sa sestrinskim radom lože Mitropolit Stratimirović. Povod je, kao i uvek, bila godišnjica obnavljanja rada naše lože.

 

Radu je prisustvovalo oko 150 braće i 50 sestara. Od stranih gostiju prisutni su bili:

- delegacija Simbolične Velike Lože Mađarske na čelu sa Velikim Majstorom i 6 braće,

- delegacija Velike Nacionalne Lože Rumunije na čelu sa Zamenikom VM i 8 braće,

- delegacija Velike Lože Austrije sa 26 braće,

- delegacija VL Bosne i Hercegovine sa 7 braće,

- delegacija Ujedinjene Velike Lože Nemačke sa 8 braće,

- delegacija Velike Lože Hrvatske sa 4 braće,

- bivši Veliki Majstor Velike Lože Crne Gore, i

- jedan Br:. iz Velike Lože Slovačke.

 

Na radu je, posle pozdravne reči Starešine naše lože, svoj rad izložio učenik naše lože. Pozdave slavljeniku su uputili sve strane delegacije te predali prigodne poklone od kojih se izdvaja visoko odlikovanje VNL Rumunije.

U nastavku, na Sestrinskom radu, uz prisustvo više od 50 domaćih i stranih sestara, podeljene su ruže svim sestrama. U hram je uvedeno i desetak članova reda DeMolay. Jedan od njih je u kratkom izlaganju predstavio njihov Red i delovanje, a zatim je prigodnim govorom sve prisutne je pozdravio i Zamenik Velikog Majstora RVLS.

U centralnom delu rada dodeljena je ovogodišnja Zlatna Medalja naše lože sestri D. S, za sve što je učinila svojim dugogodišnjim radom na prosperitetu naše lože. Nagrađena je, na veoma lep način, zahvalila na nagradi.

Brat iz Austrije je prateći sebe na gitari, otpevao jednu izvanrednu masonsku kompoziciju i time pozdravio ceo skup.

 

Nakon završetka rada, sve sestre i braća su nastavili svoje druženje uz večeru i prijatnu muziku. Atmosfera je bila vrlo svečana i neposredna te su se uspostavili mnogi novi kontakti kao i obnovili stari. U toku večeri je organizovana i humanitarna akcija, putem koje su prikupljena značajna sredstva namenjena kupovini specijalnog softvera za slepu decu.

Kao i mnogo puta do sada, i ovom prilikom je ova tradicionalna proslava naše lože predstavljala mesto okupljanja mnoge braće i sestara iz cele regije!

 

 

 

 

 

RAD LOŽE „GOTTHOLD EPHRAIM LESSING–ZUM GOLDENEN GLOBUS IM ORIENT BEOGRAD“

 

Dana 8. januara 2010. godine, u organizaciji naše lože, u Novom Sadu, rad je imala loža „Gotthold Ephraim Lessing–zum goldenen Globus im Orient Beograd“ koja radi na nemačkom jeziku. U svečanoj atmosferi, sa tridesetak gostiju iz Austrije i Hrvatske obavljen je veoma lep rad. Nastavak je bio na svečanoj večeri gde se uz dobru atmosferu i muziku druženje nastavilo.

 

 

 

 

<< Arhiva vesti