Početna strana

 

Regularna Velika Loza Srbije
   

 

 

Vesti iz rada lože

 

 

 

 

 

 

IZVEŠTAJ O  SKUPŠTINI SIMBOLIČKE VELIKE LOŽE MAĐARSKE,

ODRŽANOJ  U BUDIMPEŠTI, 25. JUNA 6011. GODINE

 

Na poziv NVM Simboličke Velike Lože Mađarske i Br. A.S. boravili smo, zajedno sa NVM Br. P.K., u Budimpešti na Skupštini Simboličke Velike Lože Mađarske.

Skupština je održana u subotu, 25. juna. Svečanosti su prisustvovali predstavnici RVLS i delegacije iz VL Austrije i VNL Rumunije.

Uvodni govor je održao NVM SVLM Br. A.S. U ime RVLS domaćine je pozdravio NVM Br. P.K. Istakao je povezanost naše dve obedijencije od poslednje dekade XIX veka do danas, te zaželeo da se ti kontakti prošire i ojačaju, kako u Budimpešti, tako i u Beogradu. Tom prilikom je predao NVM SVLM poklone.

Nakon rada je održana je svečana večera sa sestrama.

 

 

 

 

 

SVEČANA PROSLAVA 100. GODIŠNJICE LOŽE „SAS“

 SIMBOLIČKA VELIKA LOŽA MAĐARSKE, ODRŽANOJ  U BUDIMPEŠTI, 27. MAJA 6011. GODINE

 

Na poziv organizatora boravili smo u Budimpešti na proslavi 100-te godišnjice unošenja svetla u Ložu „ŠAŠ“ koja radi pod zaštitom Simboličke Velike Lože Mađarske. Proslavu je, uz podršku VL i NVM SVL Mađarske brata A.S., organizovala loža slavljenik.

Prisutne su bile delegacije: VL Austrije, VL Rumunije, UVL Nemačke predvođena UV Sekretarom, VL Slovačke predvođena UV Besednikom, VL Ukrajine predvođena UV Sekretarom, i delegacija RVLS.

Svečanost je održana u petak, 27. maja, u Budimpešti. Isti dan u 17 časova, u objektu zgrade nekadašnje VL, u velikoj, nekada svečanoj sali, održan je Ritualni rad na 1. stepenu. Loža domaćin je na vrlo impresivan način upoznala braću kroz tri rada, o istoriji, uslovima nastanka i razvoja lože. Posebno je značajno napomenuti da su radu prisustvovala trojica braća koja su u istoj zgradi, u istoj sali i u istoj loži ugledala svetlost pre šezdesetak godina!

Prilikom obraćanja stranih delegacija, pozdravili smo skup i ložu slavljenika u ime NVM i RVLS-a, čestitali im veliki jubilej i posebno napomenuli doživljaj koji svi imamo u tom okruženju. Istakli smo povezanost naše dve obedijencije od poslednje dekade XIX veka do danas, jake, iskrene i bratske kontakte, kako u Budimpešti, tako i u Beogradu. Tom prilikom smo predali poklon, značku  RVLS. Nakon rada, u 20.30 sati, održana je svečana večera sa sestrama gde su izgovorene zdravice. U prijatnoj atmosferi, uz izvanredne kontakte sa braćom iz više obedijencija, i humanitarnu aukciju umetničkih dela, veče je nastavljeno.

Opšti utisak je bio izvanredan. Posebno treba istaći izvanredna organizacija susreta i rada kao i uvažavanje RVLS, koja je kao i uvek bila na zavidnoj visini.  Poseban raritet je predstavljao Ritulani rad, kome je  prisustvovalo oko 130 braće odnosno zgrada i sala u kojoj je održan.

 

 

 

 

 

IZVEŠTAJ O SVEČANOM RADU – UNOŠENJU SVETLA

lože „FÉNY OSZLOPAI” (Stubovi svetla) Simbolička Velika Loža Mađarske,

 održanog u Budimpešti, 9. aprila 6011. g.i.s.

  

Na poziv Uvaženog Starešine lože „FÉNY OSZLOPAI” Br.Š.Š, koja radi pod zaštitom Simboličke Velike Lože Mađarske boravili smo na svečanom radu - unošenju svetla u Orijentu Budimpešta. Svečani rad je održsn u subotu 9. aprila, sa početkom u 15.30 sati. Uz prisustvo sve braće lože domaćina, kao i gostiju iz Rumunije, Slovačke i Srbije, NVM SVL Mađarske Br. A.S. je održao kratki ritual unošenja svetla.

Bio je to jedan izuzetno lep i pripremljen inauguracioni rad sa puno pozitivne energije. Tokom rada je održan kraći muzički recital koje su izvela trojica Braće nove lože.

Pre zatvaranja, prisutne je u ime delegacije iz RVLS i NVM BR. P.K. pozdravio brat J.Š. i istakao da nas posebno raduje da je svoj dugogodišnji san ostvario Br. Š.Š. (Veliki reprezent RVLS pri SVLM) stvorivši ovu novu ložu, te da se ovakvim događanjima još više jača lanac koji već postoji između naše dve obedijencije. Predat je  prigodan poklon.

Posle rada održana je Bela trpeza. Prilika je iskrošćena za kontakte sa Brr domaćinima kao i gostima.

 

 

 

 

 

IZVEŠTAJ O SVEČANOJ INAUGURACIJI NOVOG VELIKOG MAJSTORA VELIKE LOŽE DRŽAVE IZRAEL

ODRŽANOJ U HAIFI, OD 24-25. JANUARA 6011.

 

Na poziv organizatora i u dogovoru sa NVM Br P.K, ZNVM Br:. J.Š. je sa sa Br:. B.R. Starešinom lože "Stvaranje-Alkotaš" i Br:. E.Š. boravio u Haifi (Izrael) na svečanosti Inauguracije novog Velikog Majstora VL države Izrael Br:. N.M. Svečani rad je počeo u utorak, 25. januara, u Sali hotela DAN CARMEL u prisustvu oko 400 braće. Svečanosti su prisustvovali predstavnici i delegacije ukupno 18 obedijencija. Bili su prisutni VM UVL Nemačke, RVL Belgije, VL Alpina Švajcarske, VL Rumunije, VL Poljske, VL Slovenije, VL Makedonije, VL Estonije, VL Moldavije kao i predstavnici SVL Mađarske, VL Slovačke, VL Austrije, RVL Srbije te VL Grčke i VNL Italije kao i Generalni Kancelar ŠR Izraela. Među prisutnima su bili u sedmorica ranijih Velikih Majstora VLI. Skup je pozdravio i izveštaj podneo VM Br:. Š.Š. Nakon toga je zakletvu položio novi VM i VO. Prilikom obraćanja stranih delegacija, ZNVM Br:. J.Š. je pozdravio skup u ime NVM i RVLS-a, čestitao im na svečanom događaju  te zaželeo da povezanost naše dve obedijencije prošire i ojačaju. Tom prilikom su predati i pokloni RVLS.

Nakon rada, održana je svečana večera sa sestrama gde se pozdravnim govorom prisutnima obratio novi VM. U prijatnoj atmosferi, obavljeni su razgovori i obnovljeni kontakti sa braćom iz više obedijencija.

Opšti utisak je odličan, organizacija je bila dobra a uvažavanje RVLS, kao i uvek, na zavidnoj visini.

 

 

 

 

 

IZVEŠTAJ SA SVEČANOG SESTRINSKOG RADA

L. MITROPOLIT STRATIMIROVIĆ I L. STVARANJE-ALKOTAŠ

 

Dana 8. januara 6011. godine održan je tradicionalni, Svečani Sestrinski rad lože Mitropolit Stratimirović. Ove godine loža je slavila 85. godišnjicu svoga osnivanja zajedno sa ložom Stvaranje-Alkotaš iz Subotice, koja je ovoga puta proslavila svoju 100-tu godišnjicu. Rad je održan u svečanom prostoru Dvora i prisustvovalo je oko 120 braće i 50 sestara.

 

Od stranih gostiju prisutni su bili: 

- delegacija Simbolične Velike Lože Mađarske na čelu sa NVM Br:. S.A. i desetoro braće,

- delegacija Velike Nacionalne Lože Rumunije sa devetoro braće,

- delegacija Velike Lože Austrije sa četvoricom braće,

- delegacija VL Bosne i Hercegovine na čelu sa NZVM Br:. I.R. sa 6 braće,

- asistent VM VL države Izrael Br:. S.F, delegacija Velike Lože Hrvatske sa 3 braće,

- delegacija Velike Lože Slovenije sa 4 braće, i

- jedan Br:. iz Velike Lože Gabona. 

 

Rad je vodio U.St. lože Mitropolit Stratimirović, Br:. A.K. sa oficirskim timom sastavljenim od braće obe lože.

Na ritualnom delu rada je posle pozdravne reči U.St. svoj rad o istoriji lože Stavranje-Alkotaš, pročitao Br:. A.I. U nastavku rada, izvršena je afilijacija Br:. E.T. (člana lože "Europa Gyongyos") za počasnog člana lože Stvaranje-Alkotaš i Br:. Sz.T. (člana lože Europa Gyongyos) za dvojnog člana lože Mitropolit Stratimitović. Pozdave su uputili sve strane delegacije, kojom prilikom su predati prigodni pokloni. Kratkim obraćanjem je sve prisutne pozdravio ZVM RVLS Br:. J.Š. te preneo pozdrave NVM Br:. P.K.

U okviru Sestrinskog rada, uz prisustvo 50-tak domaćih i stranih sestara, po ritualnu su podeljene ruže sestrama. Svoj veoma nadahnuti rad pročitao je Br:. A.K. Nakon završetka rada, sve sestre i braća su nastavili svoje druženje uz belu trpezu. Atmosfera je bila vrlo svečana i neposredna te su se uspostavili mnogi novi kontakti kao i obnovili stari. Kroz humanitarnu prodaju vina tokom večeri, prikupljena je značajna humanitarna pomoć.

 

 

 

 

<< Arhiva vesti