Početna strana

 

Regularna Velika Loza Srbije
   

 

 

Vesti iz rada lože

 

 

 

 

 

 

REAKCIJE NA SVEČANI I SESTRINSKI RAD

L. MITROPOLIT STRATIMIROVIĆ

 

  

Our dearest family in Novi Sad,

First I have to thank you for your hospitality and kindness treatment that I receive it from you and from all brothers , and I will thanks you for the gifts that you present it to me and to my wife .

Me and my wife send to you and to all our brothers and sisters our greeting and regards , we will see you in September in Israel.

 

S. L. Galilee Or. Nazareth

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

dear Brother

Indeed the memories of my trip to Novi Sad are fresh, great and part of the history of my soul.

Thank you again for everything, please send all the salutations to our Brothers and Sisters. We have tonight the meeting in my Lodge, so your word and pins will pass to our WM.

 

Sincerely and Fratenally,

V. L. Union No. 134 Or. Helsinki 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Uvaz.: St.:, dragi B.:

dozvoli da Ti se jos jednom zahvalim na divnom gostoprimstvu koje ste nam priredili prilikom naseg boravka na Vasim R.: u N.Sadu. Ostavilo je to u nama dubok duhovni dozivljaj i verujemo da cemo u ovom bratskom srdacnom okruzenju nastaviti s nasim radom.

U veri da cemo se uskoro ponovo sresti, kako s Tobom, tako i s ostalom BB.: - u Bratislavi ili N.Sadu - ostajem s dubokom zahvalom i

SBP

M. B. L. Humanismus Or. Bratislava

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Dragi Brate,

Mi smo se lijepo i sretno vratili kuci sa naseg lijepog putovanja u Novi Sad. Ovaj boravak u Novom Sadu cijelo vrijeme bio u znaku putovanja. Mnogo toga sam lijepog dozivio.

Zahvaljujem se Tebi i svoj Braci iz Novog Sada na toplom prijemu i gostoprimstvu. Prenosim Ti pozdrave i nasih Sestara koje nisu do sada imale priliku ucestvovati na Sestrinskom radu. Ovo iskustvo je bilo za njih upravo onakvo iz kojih razloga je Sestrinski rad osmisljen.

Nadam se da cemo uskoro imati priliku da ugostimo Tebe i Brr. iz Novog Sada u BiH.

Lijepi Bratski pozdravi iz Sarajeva

 

Tvoj Br. D. M.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Dear Bro.

Completely tired, but also completely satisfied we arrived on Monday afternoon back in the Netherlands. I want to thank you again for taking so good care of us. You have made a wonderful program. The beautiful ceremonies, the dinners and the warm hospitality are very good memories. I sincerely hope that you come and visit our

Lodge Ultrajectina in the very near future

 

With warm brotherly greetings,

W, Senior Warden, Lodge Ultrajectina #42, Utrecht, The Netherlands.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Dragi moj Josipe

mi smo se sretno vratili u Zagreb.

Želim Ti u ime sve braće iz Hrvatske i ovim putem najsrdačnije zahvaliti na bratskoj pažnji, toplini i prijateljstvu kojim ste nas okruzili.

 

Uz bratski zagrljaj, vrlo srdacno

G. L. GID, Or. Zagreb

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Dragi brate,

Apsolutno se slažem da je protekli događaj kod vas bio više nego li lijep, zapravo impresivan i mislim da imamo dosta toga za naučiti od vas. Doduše za usporedbu, mi smo četiri puta manja loža od vas i u operativnom smislu srazmjerno slabiji pa do daljnjega ne možemo ni pomišljati na tako ambiciozne projekte - ali sve u svoje vrijeme.

 

Vaš brat

Z. J. L. Ormus Or. Rijeka

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Dragi Br.,

lepa hvala za prijeten in zanimiv večer, ki smo ga preživeli skupaj, Kompliment vsem Vašim, za odlično logistiko / organizacijo dogodka.

 

Z br. objemom in z odličnim spoštovanjem,

 

M. M. H, MSt. L. Združena srca Or. Maribor

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Kedves Jóskám!

Nagyon jól éreztük magunkat, örülünk, hogy elmentünk, láttuk a munkátokat, Novi Sadot és TITEKET. Az este is különösen élménydús volt, sok érdekes ember volt ott, és mulattunk táncoltunk is.

Szuperlativuszokban tudunk csak nyilatkozni, szép program volt.

Tartjuk a kapcsolatot, Sok szeretettel

 

G. R. L. Helikon Or. Beč

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Kedves Tv-em,

Csodálatosan éreztük magunkat Novi Sad-ban, ismételten egy örökérvényű emlékkel gazdagodtunk. Nagyon szépen köszönöm a vendéglátást és a csodálatos fogadtatást.

Szeretettel ölellek:

 

Á.S. NVM SVLM, Or. Budapest

 

 

 

 

 

SVEČANI I SESTRINSKI RAD

L. MITROPOLIT STRATIMIROVIĆ

 

I ove godine, već tradicionalno, u subotu 21. januara 6012. g.i.s. održan je Svečani rad sa Sestrinskim radom lože Mitropolit Stratimirović. Rad je održan u svečanom prostoru Dvora i prisustvovalo je oko 150 braće i 50 sestara.

 

Ove godine, iz stranih obedijencija došlo je puno gostiju koji su želeli da proslave zajedno sa nama našu svečanost i prisustvuju Sestrinskom radu. Takođe, veliku nam je čast učinio svojim prisustvom NVM Br. Petar Kostić. Sa nama su bili braća iz Simbolične Velike Lože Mađarske na čelu sa NVM Br. S.A, braća iz Temišvara, Drobeta-Turnu Severina i Bukurešta - Velika Nacionalna Loža Rumunije, brat iz Londona – UGLE, asistent VM VL države Izrael Br. Samir F, braća iz Zagreba, Rijeke i Vukovara – VL Hrvatske, braća iz Beča, Graca i Linca – VL Austrije, braća iz Maribora – VL Slovenije, braća iz Sarajeva – VL Bosne i Hercegovine, kao i braća iz Bratislave – VL Slovačke. Prvi put, na našem radu su bili i braća iz Utrehta – Veliki Istok VL Holandije te brat iz Helsinkija – VL Finske.

 

Rad je vodio U.St.L. M. Stratimirović, brat J. Šosberger sa oficirskim timom naše lože. Na ritualnom delu rada je posle pozdravne i uvodne reči U.St. svoj rad o ličnosti Bendžamina Frenklina pročitao naš Br. B.K. Ovogodišnje Zlatne Medalje naše lože, za dugogodišnji i samopregoran rad i doprinos našoj loži, primili su Brr. Aleksandar i Igor K.

 

U drugom delu – Sestrinskom radu, uz prisustvo 60-tak domaćih i stranih sestara po ritualu su podeljene ruže sestrama. Posle kratke uvodne reči Starešine, svoj veoma nadahnuti rad pročitala je sestra V.Z. Najzad, takođe po našem običaju, podeljene su rukavice sestrama novoprimljene braće.

 

Svojim obraćanjem je sve prisutne pozdravio NVM Br P. Kostić. Nakon toga, pozdave su uputili sve strane delegacije, kojom prilikom su predati i prigodni pokloni.

 

Oba rada su prošla u izuzetno nadahnutoj i pozitivnoj atmosferi.

 

Nakon završetka rada, sve sestre i braća (oko 160) su nastavili svoje druženje uz večeru i muziku. Atmosfera je bila vrlo svečana i neposredna te su se uspostavili mnogi novi kontakti kao i obnovili stari.

Prodajom vina sa etiketom posvećenoj ovom događaju, tokom večeri je prikupljena humanitarna pomoć koja je ove godine posvećena Dečijoj bolnici u Novom Sadu.

 

 

 

 

 

UNOŠENJE SVETLA U ISTRAŽIVAČKU LOŽU BR. 33

QUATUOR CORONATI U ORIJENTU NOVI SAD

 

Posle dugovodišnjih ideja, dugotrajnih priprema i puno aktivnosti, dana 21. januara 6012. g.i.s. uneta je svetlost u istraživačku ložu Quatuor Coronati pod moćnom zaštitom RVLS u orijentu Novi Sad.

 

Vredno je napomenuti da je više braće dugi niz godina radilo kao članovi QC lože u Zagrebu. U tom vremenu se iskristala potreba da i kod nas zaživi istraživačka loža. Istraživanje naše prošlosti, prošlosti okruženja zavređuju jedan vredan i ozbiljan rad na tome.

 

Rad pod vedrim nebom održan je 23. novembra 6011. g.i.s. Sve potrebne pripreme su obavljene na vreme te je NVM RVLS Br. P. Kostić sa timom V.O, uneo svetlost u novu deputatsku ložu u kojoj su kao osnivači MM iz petnaestak naših loža – njih 36!

 

Na svečanosti su prisustvovali i gosti iz QC loža iz Beča, Zagreba, Temišvara i Bratsilave. Pored njih bilo je puno braće koji su za taj dana doputovali iz mnogih stranih obedijencija na Svečani i Sestrinski rad Lože Mitropolit Stratimirović.

 

Unošenjem svetla, loža je dobila oficirski tim sa starešinom Br. N.J. Sada predstoji ozbiljan i dugotrajan istraživački rad!

 

Neka tako bude!

 

 

 

 

<< Arhiva vesti